середу, 20 березня 2019 р.

Міжнародний день рідної мови



Зараз на Землі близько 6 тисяч мов — самобутніх, унікальних, неповторних, половина з них- на межі зникнення. Щоб уберегти мови від вимирання, за пропозицією держав-членів ЮНЕСКО було проголошено Міжнародний день рідної мови, який уперше відсвяткували 21 лютого 2000 року в Парижі.
   До відзначення Міжнародного Дня рідної мови долучилася вся шкільна родина НВК «Ліцей-СЗШ№10». Починаючи з 21 по 25 лютого у стінах нашої Альма-матер проводилися різноманітні заходи, у яких активну участь узяли і учні  5-11 класів, і вчителі української мови та літератури. Було  проведено урочистості до Міжнародного дня рідної мови із піснями, віршами, вікторинами та пізнавальною інформацією. Усі ліцеїсти долучилися до написання диктанту українською мовою «Мова наша – серце наше». Для учнів 5 – 11  класів до Міжнародного дня рідної мови відбувся мовно-ігровий калейдоскоп «Я вивчаю рідну мову, бо вона – буття основа». Змістовно та цікаво  пройшло мовно-інтерактивне  змагання «Веселий Грамотійко» під гаслом «Поважаймо себе – говорімо українською правильно!». Діти знаходили українські відповідності русизмам та калькам, а найкращий знавець отримував шапку-грамотійку та оплески класу. А ще - працювали із різноманітними словниками: дізнавались про етимологію слова, визначали правильний наголос.
Отже, Міжнародний день рідної мови – це свято, яке сприяє духовному збагаченню, поєднанню культур та зміцненню принципів толерантності в нашій шкільній родині.    

            Керівник методичної комісії вчителів української мови та літератури Інна Іванівна Федорова









Немає коментарів:

Дописати коментар